Let jij op de houdbaarheidsdatum?

Let jij op de houdbaarheidsdatum?

Let jij op de houdbaarheidsdatum?

Laatst deed ik boodschappen, op zoek naar een cashback actie. Toen ik eindelijk het product vond in de diepvriezer dacht ik YES, deze zocht ik. Ik keek in de app uit welke varianten ik kon kiezen. Ik zag bladerdeeg met garnaal liggen, deze had voorkeur bij mijn vriend.  Dus ik pakte hem op en keek hoe het bereid moest worden. Zie ik het nou goed? Te minste houdbaar tot 16-11-2016. Hij lag nog mooi in de schap met een korting sticker van 35% korting met weggooien is zonde.

Waarom bestaat houdbaarheidsdatum?

Sinds een aantal jaar is het vermelden van houdbaarheidsdatum verplicht. Zo weet de klant de uiterste datum waarop het product gegeten mag worden. Of bewaard mag blijven in onze keukenkastjes.

Op de producten waar ”Ten minste houdbaar tot” zijn producten die niet snel bederven. Denk hierbij aan suiker, kruiden, koffie etc.

”Te gebruiken tot” is na de datum niet meer veilig om na datum op te eten. Denk hierbij aan vlees, vis, groenten etc.

 

Wist je dat

Op volgende ze niet verplicht zijn om een houdbaarheidsdatum te zetten :

  • Kauwgom,
  • Snoep,
  • Suiker
  • Azijn
  • Gebak
  • Brood

Bij de laatste 2 producten zijn ze niet verplicht een datum te vermelden omdat het op gegeten moet worden binnen 48 uur na maken van het product.

Waarom ik zo op de datum let

Het is mij vaak genoeg gebeurd dat ik boodschappen deed en producten over datum vond. Soms maar een dag. Maar ook vaak genoeg producten dat meer dan jaar te lang nog in de schap van de winkel staan. Ben er nooit echt ziek van geworden maar je zou maar iets eten waar je beroerd van word en blijkt dat hij lang over datum was..

Zo is mijn oma een paar jaar terug flink ziek geworden na het eten van Filet American wat over datum bleek te zijn. En nu het dus ook echt niet meer durft te eten.

Ik laatst nog zalmsalade in winkel zag met korting sticker, die meer dan een week over datum was! Door de gratis boodschappen die ik haal via cashback acties heb ik mijn kast vol staan met eten en drinken. Maar regelmatig ga ik alles bij langs om te kijken hoelang het nog goed is. Niet alleen in de winkel en thuis let ik erg op de datums, ook als ik in restaurant drinken bestel check ik meteen de datum.

Hoe goed letten jullie op de houdbaarheidsdatum van producten uit de winkels? Of vertrouw je de winkel dat ze dit op orde hebben?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge