DIY (Do It Yourself) Kerst Pikachu

DIY (Do It Yourself) Kerst Pikachu

Alsof het zo heeft moeten zijn maar afgelopen maandag keek ik toch wel heel even raar op toen Niantic een nieuwe update had gedaan in Pokemon Go. Al een tijdje stond deze DIY voor vandaag in de planning, een vrolijke Kerst Pikachu nog voordat Niantic een kerst-update aankondigde. En dan ineens zie je maandag in Pokemon Go dat er een speciale Pokémon in zit die je tijdelijk kan vangen. Goh wat leuk dacht ik nog dus snel kijken welke dat was…… en de meeste van jullie raden het vast al : een Pikachu met kerstmuts. Alsof zij mijn gedachten hebben gelezen of in mijn blog agenda hebben zitten neuzen, wat natuurlijk niet zo is maar toevallig is het wel. Ik had namelijk voor vandaag als DIY een Pikachu gemaakt van sokken met een kersttintje jawel een kerstmuts 😀 En wat is het dan grappig als Niantic met de kerst-update er ook een Pikachu in doet met een kerstmuts. Het voelde een beetje alsof mijn kerst-creatie tot leven was gebracht door hun in het spel. Toeval of niet Niantic heeft een leuke update gedaan en kunnen we weer even lekker op jacht, en ik heb voor jullie nu mijn stap voor stap blog hoe je deze leuke Pikachu kan maken.

 

Benodigheden:

 • Gele sokken ( Wibra € 1,99)
 • Vilt in de kleuren Rood, Zwart, Wit en Bruin ( Action €0,99)
 • Synthetische vulling
 • Zwarte marker
 • Gele garen & een naald
 • Lijm
 • Schaar
 • Kerstmutsje

 

Uitleg steken:

 • Rijgsteek: Steek de naald 1 cm in de stof en haal hem na 1 cm weer omhoog. Haal zo de naald steek voor steek door de stof. De steken zijn nu afwisselend aan de boven en onderkant te zien.
 • Stiksteek: Steek de naald via de onderkant door de stof. Steek de naald 3 mm terug en 3 mm verder dan je draad weer omhoog. Steek nu je naald weer door je eerste steek en kom 3 mm na je draad weer omhoog.

 

 

Ik ga stap voor stap uitleggen hoe ik Pikachu heb gemaakt:

 

Pak 1 sok en vul deze met de Synthetische vulling tot ongeveer bij de hiel. Zorg er wel voor dat het wat volume krijgt met de vulling, want dit is zowel het hoofd als het lichaam van Pikachu. Je kan het verders naar eigen inzicht vullen.

 

 

Als de sok goed gevuld is knip je het vlak bij de vulling af . Maak nu met naald en garen het gat dicht , door rondom het gaat een draad te rijgen met een rijgsteek en deze dan goed aan te trekken. Zorg bij het aantrekken ervoor dat de geknipte rand even naar binnen duwt opdat deze niet meer zichtbaar is. Nu heb je het het stevig dicht gemaakt, eventueel kan je nog een extra kruisje geven als je het idee hebt dat het nog niet stevig genoeg is en het niet blijft zitten.

 

Om een verschil te krijgen tussen het hoofd en het lichaam heb ik daar ook een draad rondom geregen met een rijgsteek en wat aangetrokken. Later kan je het lijfje nog wat beter in model “kneden”, voordat je het gezichtje gaat doen.

 

 

Draai nu de andere sok en het overgebleven stukje sok binnenste buiten. Hierop gaan we de oren, voetjes, armpjes en de staart aftekenen. Ik heb dit nagetekend op een stuk dik wit papier, kijkend naar een Pikachu op de computer als voorbeeld. Daarna heb ik het uitgeknipt en op de sok gelegd en afgetekend. Hier heb ik zelf helaas 1 fout gemaakt en een zwarte stift genomen. Dit is geen aanrader omdat je dit helaas blijft zien op de sok na het naaien.

 

 

Rijg nu met garen met een stiksteek langs de lijnen van de oren,voeten,armen en de staart. Doe dit nauwkeurig want anders heb je kans dat als je het gaat vullen dat er gaten in ontstaan. Als je alles hebt gehad knip de onderdelen uit, ietsje van je stiksteek vandaan. Dit zie je zo meteen toch niet meer omdat je alles weer gaat omkeren zodat je de buitenkant van de sok weer hebt.

 

 

Draai de onderdelen weer terug zodat je niet meer de binnenkant van de sok hebt maar de buitenkant. Controleer of alles goed dicht zit , meestal is dit wel het geval soms vergeet je nog wel eens een steekje ;). Nu kan je alles gaan vullen met de  Synthetische vulling. Dit kan je naar eigen inzicht doen, want ook hier geld je kan het later nog wat in model “kneden”. Zelf heb ik wel het staartje zo min mogelijk gevuld, net genoeg dat hij recht blijft staan.

 

Doe nu met behulp van spelden de oren, voeten en armen op hun plek waar je ze wilt hebben. Maak ze vervolgens allemaal vast met een oversteek. Doe deze steek zo dicht en klein mogelijk, en zorg ervoor dat de kniprand weer naar binnen gevouwen zit.

 

Nu ben je bijna klaar. Knip uit het vilt het volgende (naar eigen inzicht):

 • 2 ronde rode wangetjes
 • 2 ronde zwarte ogen
 • 2 kleine rondjes wit
 • 1 driehoekig klein neusje
 • 1zwarte mond
 • 1 rode tong
 • 2 bruine strepen voor de rug
 • klein stukje bruin voor begin staart

 

Plak de rode wangetjes, de oogjes en het mondje met tongetje met lijm op het gezicht gedeelte van Pikachu, en de streepjes op de rug. De oren bovenin heb ik zwart gemaakt met de zwarte marker. En natuurlijk de finishing touch zet het kerstmutsje op het oor van Pikachu. En klaar is je Kerst Pikachu.

 

 

Dit is mijn eerste echte stap voor stap DIY en hoop dat alles voor iedereen zo duidelijk genoeg is. Mocht er iets niet duidelijk zijn vraag het gerust, want daar leer ik ook weer van en zal je vraag beantwoorden  . Een volgende keer kan ik daar dan rekening mee houden als ik weer een stap voor stap DIY maak.  Pikachu staat in ieder geval , mits zoonlief er niet mee speelt, hier gezellig onder de kerstboom. Wens jullie een fijne DIY toe als je Pikachu gaat maken. En mocht je Pikachu gaan maken, zou ik het heel leuk vinden als je hem wilt laten zien met een foto…

Vrolijke groetjes,

Natasja

 

3 reacties

 1. Nahjaaaa wat supercreabea van jou zeg! Hij is errug leuk geworden. ^_~ Maar wat een werkje alsnog zeg. Maar wel erg tof.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge